Crezul la Botez Ce este si de ce trebuie sa-l stie nasii

Crezul la Botez Ce este si de ce trebuie sa-l stie nasii

Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl, Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.

Și într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii.

 Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara, şi S-a făcut om.

Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.

Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.

Şi S-a înălţat la ceruri şi șade de-a dreapta Tatălui. Şi iarăsi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.

Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care de la Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci.

Într-una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică;

Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor.

Aştept învierea morţilor

Şi viata veacului ce va să fie.

Amin.

Ce este crezul sau simbolul credintei

Crezul sau simbolul credintei este rugaciunea simbol al credintei crestin ortodoxe. El afirma credinta noastra si dogma crestin ortodoxa cu privire la Sfanta Treime si cum trebuie sa se raporteze la ea fiecare crestin.

Crezul face parte alaturi de rugaciunea Tatal Nostru din rugaciunile incepatoare pe care fiecare crestin practicant le spune inainte de a continua cu acatistele sau paraclisele aflate in practica sau canonul sau zilnic.

Aceasta rugaciune este rostita la toate slujbele importante ale bisericii incluzand aici si slujba de increstinare sau botezul. 

Nasii aflati aici ca si garanti ai noii vieti spirituale pe care finul o va incepe au ca si obligatie sa cunoasca aceasta rugaciune, prin urmare gasiti mai jos rugaciunea asa cum este cunoscuta in Biserica Ortodoxa.

Originile crezului ortodox si putina istorie:

Inceputurile crestinismului a avut o perioada de 3 secole in care noua religie a trecut prin:

intemeierea ei, urmare a venirii lui Iisus, mortii si invierii sale, a muncii de apostolat al ucenicilor lui Iisus,
dezvoltare si organizare, 
persecutii ca urmare a diferentelor majore de dogma fata de restul religiilor politeiste
si erezii in special cele avand ca subiect divinitatea lui Iisus si modul ei de manifestare.

In urma acestei perioade si avandu-l ca protector si organizator pe Imparatul Constantin cel Mare, a avut loc la Nicea prima intrunire ecumenica sau primul sinod al episcopilor crestini din imperiul Roman.  In acest prim sinod ecumenic au participat 318 episcopi  fiecare avand alaturi preoti si diaconi si a durat cateva luni perioada in care s-au stabilit diverse dogme Crestine

Sinodul ca si intrunire organizata de insusi imparatul Roman este considerata  a fi prima recunoastere oficiala a Bisericii de catre autoritatile vremii.

Conciliul de la Niceea (localitatea de azi Iznik Turcia)

Acest conciliu (primul din seria de sinoade al Bisericii Crestine) a fost dominat de discutiile referitoare la erezia Ariana care nu il considera pe Iisus ca fiind una cu Dumnezeu, ci ca fiind prima creatura a lui Dumnezeu prin intermediul caruia toate lucrurile au fost facute. Nu vom insista atat de mult pe aceasta doctrina ea fiind apanajul teologilor si al istoricilor, dorinta noastra fiind doar aceea de a da contextul istoric referitor la acest prim conciliu.

Conciliul de la Nicea si Crezul

Tot atunci s-au mai emis si alte 20 de canoane care clarificau si stabileau normele bisericii in functie de situatia vremii sau de stabilirea ritualurilor religioase. 

Dar cel mai important rezultat al acestui conciliu sau Sinod bisericesc este prima forma oficiala de marturisire a credintei sub forma Crezului. Putin diferit fata de forma curenta acesta a reprezentat baza si dogma bisericii crestine pentru veacurile ce au urmat.

Crezul la forma actuala a fost definitivat  in anul 381 la sinodul de la Constantinopol si a finalizat formularea cu introducerea ultimelor 6 propozitii.

Minunile petrecute la Sinod

Un episod remarcabil este minunea sfantului Spiridon episopul Trimitundei asa cum este ea relatata de catre teologi:

“A luat o cărămidă în mâna stângă şi le-a spus că deşi este un singur obiect, ea este alcătuită din trei elemente: pământ, apă şi foc. Apoi cu mâna dreaptă a făcut semnul crucii. După aceasta, strângând cărămida, în partea de sus a cărămizii s-a aprins foc, apa a început să curgă din partea de jos, iar lutul a rămas în mâinile lui”.

Sfantul Spiridon si minunea de la conciliul de la Nicea

Sfantul Spiridon este si el astazi subiectul multor minuni fiind supranumit sfantul calator. In fiecare an la moastele sfantului sunt puse cate o pereche de incaltaminte de matase care sunt dupa un an de zile tocite in mod miraculos fiind trimise apoi catre diverse biserici cu rol de intarire a credintei.

De ce este important sa rostesti crezul la slujba de botez?

Fara a avea pretentia unei explicatii complete si fara sa ne dorim in vreun fel sa inlocuim explicatiile oficiale ale bisericii vom aduce in mintea cititorului cateva idei care sa fie de ajutor in intelegerea acestei rugaciuni sacre.

Rostirea crezului in timpul slujbei botezului de catre nasi ii repune pe acestia in postura de a constientiza credinta lor in virtutea careia isi asuma rolul de martori si ghizi spirituali ai finului.

Intr-un sens spiritual fiecare rostire a cuvintelor rugaciunii aduce in mintea si sufletul credinciosului harul divin si il intareste pe acesta facandu-l apt pentru a-si asuma rolul descris mai sus.  

Prima fraza "Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl, Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. " explica intr-o forma prescurtata atotputernicia divina in forma ei completa de creator si stapanitor al planului material "Cerul si pamantul" dar si spiritual "văzutelor tuturor și nevăzutelor ".

Crezul la botez cerurile si ierarhiile angelice

Cerul intr-o acceptiune mai larga inglobeaza incusiv cerurile sfantului apostol Pavel, aducand in mintea credinciosului constientizarea unei imparatii complexe stabilite pe nivele si ierarhii unde sfintii si credinciosii au acces pe masura puritatii lor si a gratiei Dumnezeiesti ce li se acorda. 

Partea a doua exprima divinitatea si originea lui Iisus intr-o forma clara si fara echivoc combatand prin formularea "nascut iar nu facut" erezia Ariana de care am scris mai sus.

Exprimarea martirajului lui Iisus pe cruce, a invierii sale dar si a revenirii in glorie pentru Judecata, condenseaza in cuvinte putine credinta crestina referitoare la misiunea complexa si rolul lui Iisus de care fiecare crestin trebuie sa fie constient.

Ultima parte acorda un rol important Duhului Sfant care este prezentat ca si baza vietii noastre "Domnul de viata facatorul", cu referire la Geneza in care Dumnezeu a suflat duh de viata "Geneza 2:7-25 NTR. Atunci DOMNUL Dumnezeu l-a creat pe Adam din țărâna pământului și a suflat în nările lui suflare de viață ", precum ca si liantul divin al profetiilor din Vechiul Testament cu cel din Noul Testament. 

De mentionat aici ca opera de raspandire a crestinismului este inceputa din momentul pogorarii Duhului Sfant asupra apostolilor in ziua Cinzecimii sub forma acestor limbi de foc care i-au intarit si impulsionat  pe acestia, in a raspandi Evanghelia sau Buna vestire.

Noi speram ca aceste cateva idei pe care le-am adus aici in atentia dumneavoastra, vor impulsiona dorinta de a intelege si mai profund sensul acestei rugaciuni. 

In cazul in care aveti dificultati in memorarea acesteia discutati cu preotul si el va rosti o data cu dumneavoastra rugaciunea.

Pentru ca acest subiect este de o natura speciala nu vom adauga produse sau face indemnuri de cumparare. 

Noi cautam in modelele de trusou de botez sa avem variante ce reprezinta intr-un mod cat mai estetic grandoarea acestui moment.

Trusouri de botez personalizate

Posted on 2023-10-12 by Articole blog despre botez 0 16047

Articole similare

7 tematici de botez pentru baieti care sa te inspire in organizarea...

Te-ai intrebat de la ce sa pornesti in alegerea tematicii de botez pentru baieti ? In articolul nostru gasesti 7 teme...

Cand nu se fac botezuri in 2024 ?

Afla perioadele cu restrictii din 2024 ? Care sunt perioadele de post si ce trebuie sa faci.

Tradiții si obiceiuri botez în cultura si...

Momentul solemn al creștinării copiilor este reprezentat în cultura românească printr-o pleiadă de tradiții și...

Ce trebuie sa cumpere nasa la botez ? Afla ce ai nevoie pentru...

Află ce trebuie sa cumpere nasa la botez ? Lista cu cele necesare. Care este rolul ei in ceremonia botezului şi ce...

Leave a CommentLeave a Reply

Meniu

Tel:

Settings

Click for more products.
No produts were found.