Numele de botez Andrei si semnificatia lui.
Etimologia numelui Andrei provine din limba greaca unde cuvântul "ἀνήρ/ἀνδρός" aner/andros inseamna bărbat, numele din limba română fiind o varianta a numelui grec "Andreas" care inseamna "barbat curajos". Astfel numele Andrei personifica atitudini de barbatie, curaj, luptator fiind un nume potrivit pentru baieti.
In consitinţa poporului român numele Andrei este asociat cu unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus fiind şi cel care a adus creştinismul in zona Daciei. De altfel in România in zona Dobrogei se află pestera Sfantului Andrei astăzi un loc de pelerinaj pentru miile de credincioşi români.
Imagine preluata de pe crestin-ortodox
Iata povestea Apostolului Andrei si misiunea sa in zona Daciei:
Apostolul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, fiind fratele mai mare al apostolului Petru. El a fost unul dintre primii care l-au întâlnit pe Iisus și a fost chemat ca sa devina apostol împreună cu Petru în Galileea.
Evanghelia după Ioan relatează că Andrei era un discipol al lui Ioan Botezătorul, ale cărui mărturii l-au condus pentru prima dată pe el și pe un alt discipol anonim al lui Ioan Botezătorul să-l urmeze pe Isus.
Andrei l-a recunoscut imediat pe Isus ca Mesia și s-a grăbit să-l prezinte fratelui său.
Te pregatesti de nastere? Vezi ce contine bagajul de maternitate.
Biserica Bizantină îl cinstește pe Andrei cu numele de Protoclet, care înseamnă "primul chemat". De atunci înainte, cei doi frați au devenit discipoli ai lui Hristos.
Apostolul Andrei este cunoscut pentru misiunea sa evangelizatoare în multe țări din lume, inclusiv în Dacia, unde potrivit legendei,a urmat cursul râului Dunărea și a ajuns la locul unde se află acum orașul modern Cernavodă. Acolo, el a întâlnit un om pe nume Sisoe, care mai târziu a devenit episcop creștin. Apostolul Andrei a petrecut timp acolo, predicând și botezând oamenii în numele lui Isus Hristos.
De altfel in apropiere de pestera Sfantului Andrei se gasesc si cateva grote sapate in stanca unde ar fi vieţuit primii ucenici ai apostolului.
imagine preluata de pe site-ul ganduridelaierusalim
O altă legendă spune că Apostolul Andrei a mers mai departe spre nord, în Transilvania, unde a întâlnit un trib de daci. El a predicat Evanghelia și a fost întâmpinat cu deschidere de tribul daco-get. Acest trib a devenit, astfel, primul trib din România care a adoptat creștinismul ca religie oficială.
Misiunea lui Andrei în Dacia a lăsat o amprentă puternică în istoria creștinismului în România. În prezent, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Apostolul Andrei ca fiind patronul spiritual al României și unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinismului.
În concluzie, Apostolul Andrei a jucat un rol important în răspândirea creștinismului în întreaga lume și, în special, în Dacia, unde a dus Evanghelia și a convertit mulți oameni la creștinism. Acesta a avut o contribuție semnificativă în istoria religioasă a României și este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinismului.
Istoric:
Numele Andrei este folosit inca din antichitate si a fost purtat de mai multe personalități importante din istorie, precum sfinți, regi și împărați, ceea ce a consolidat popularitatea sa. În România, numele Andrei este celebrat ca nume de sărbătoare la data de 30 noiembrie, fiind unul dintre cele mai populare nume de băieți.
Personalitati cu numele "Andrei":
- Sfântul Andrei, apostol și creștin misionar
- Andrei cel Mare, rege al Macedoniei
- Andrei Dandolo, doge al Veneției
- Andrei I al Ungariei, rege al Ungariei în secolul al XI-lea
- Andrei al II-lea al Ungariei, rege al Ungariei în secolul al XIII-lea
- Andrei al III-lea al Ungariei, rege al Ungariei în secolul al XIII-lea
- Andrei Iaroslavici, Mare Prinț de Suzdal și Nijni Novgorod în secolul al XIII-lea
- Andrei Bolâșnikov, liderul unei revolte țărănești din Rusia în secolul al XVI-lea.
- Andrei Rublev, pictor și iconograf rus
- Andrei Șaguna, episcop român
- Andrei Tarkovski, celebru regizor de film rus ale carui filme simbolice sunt o referinta in cinematografia mondiala
- Andrei Voznesenski, poet rus
- Andrei Kirilenko, jucător de baschet rus
- Andrei Makine, scriitor rus-francez
- Andrei Mureșanu, poet și revoluționar român
- Andrei Pleșu, scriitor și filosof român
- Andrei Șerban, regizor de teatru român
- Andrei Pavel, jucător de tenis român
- Andrei Ionescu, jucător de rugby român
- Andrei Gheorghe, jurnalist și prezentator de televiziune român.
Iata si cateva din produsele noastre pentru botez ce au fost personalizate cu numele Andrei
Afla semnificatia numelor de botez si vezi la ce trebuie sa fii atent cand alegi numele copilului